Webzies

Webzies

WordPress onderhoud

Door: Ralph
Leestijd: 05:00

WordPress onderhoud is toch eenvoudig? Je klikt op de knop updaten en dan komt alles goed. Dat is wat we vaak in eerste instantie horen van onze klanten. Maar is het zo eenvoudig? Of komt er meer kijken bij het up-to-date houden van je WordPress installatie? We vertellen je alles over onze ervaringen met het onderhouden van WordPress-websites in deze blog.

Het gebruik van wordpress

WordPress is één van de meest gebruikte CMS-systemen om websites te beheren. Ook wij als online marketing bureau gebruiken WordPress voor onze klanten. Waar het oorspronkelijk bedacht is als blogplatform, kun je er tegenwoordig complete websites en zelfs webshops mee maken. De core-functionaliteit is echter nog steeds een platform waarmee je kunt bloggen. De overige functionaliteiten worden door andere partijen ontwikkeld. Denk hierbij aan bedrijven die thema’s en plugins ontwikkelen waarmee extra functionaliteiten beschikbaar worden.

Hoe onderhoud je een wordpress website?

Het onderhouden van je WordPress installatie bevat vaak drie essentiële dingen:

  • Het update van je kale wordpress installatie

Het updaten van je WordPress installatie doe je in de back-end van WordPress. WordPress geeft aan op het moment dat er een update is. Voordat je dit doet is het belangrijk om een back-up te maken van de WordPress-installatie. Het kan namelijk zo zijn dat bepaalde plugins nog niet compatible zijn met de nieuwste versie van WordPress. Mocht dit zo zijn, dan kunnen er aan de voorkant problemen ontstaan met zaken die niet meer werken.

Wordpress-onderhoud

  • Het updaten van je thema

Veel WordPress websites worden gebouwd met behulp van premium thema’s. Een superhandige en kostenbesparende manier om een prachtige website te bouwen. Belangrijk is dat dit thema ge-update wordt door de makers van het thema. Dit kun je doen met behulp van de envato market plugin. Om je website te verbinden moet je een persoonlijke token aanmaken. Nadat je dat gedaan hebt, kun je het premium template updaten en zorgen dat deze aansluit op de laatste versie van WordPress.

Envato token

  • Het updaten van plugins die je gebruikt

Je hebt gratis en betaalde plugins bij WordPress. Bij veel gratis plugins heb je beperkte functionaliteiten die je met een ‘pro’ versie wel kunt doen. Het is belangrijk om per website de juiste licenties aan te schaffen om WordPress goed te onderhouden. Het handigste is om de plugins één voor één te updaten. Mocht het fout gaan, dan weet je direct door welke plugin de fout veroorzaakt wordt. Vervolgens kun je gaan kijken hoe je dit kunt oplossen.

Really simple SSL

Hoe kun je het onderhoud van wordpress eenvoudiger maken?

Naast dat WordPress het meest gebruikte CMS is, is het ook het meest gehackte content management systeem. Het is daarom extra belangrijk om zaken te updaten omdat er veel hackers op de loer liggen. De volgende zaken kunnen je helpen om de juiste keuzes te maken:

  • Kies het juiste premium template

Er zijn honderden, zowel niet duizenden templates te koop. Let bij het selecteren van het template op de volgende zaken:

  • Hoe vaak is het thema al gedownload?
  • Wanneer is de laatste update van het thema geweest?
  • Welke organisatie zit er achter het thema?

Het is namelijk belangrijk dat het thema doorontwikkeld wordt naar de standaarden van WordPress. Mocht dit niet het geval zijn, dan ben je genoodzaakt om een oudere versie van WordPress te blijven draaien, wat niet wenselijk is.

  • Kies de juiste plugins

Om extra functionaliteiten toe te voegen aan WordPress maak je gebruik van plugins. Deze plugins zijn allemaal voor WordPress ontwikkeld en houden geen rekening met elkaar. Probeer daarom het aantal plugins te beperken. Zeker als het mogelijk is om functionaliteiten met behulp van functies toe te voegen aan je website. Bij het selecteren van de juiste plugins let je ook op de volgende zaken:

  • Wanneer is de plugin voor het laatste ge-update?
  • Hoe is de customer service (reactie snelheid)?
  • Welke organisatie zit er achter de plugin?

Zelf gebruiken wij de volgende plugins vaak binnen WordPress:

  • Gravity forms (voor formulieren)
  • Pixel your site (voor marketing tracking)
  • Yoast (voor SEO)
  • WP Super Cache (voor caching)
  • Sucuri Security (veiligheid)

Hopelijk lukt het je aan de hand van deze blog om je WordPress te onderhouden. Mocht dit niet lukken, of wil je het liever uitbesteden? Dan kunnen we dat uiteraard voor je verzorgen!