Webzies

Webzies

SEO migratie bij een nieuwe website

Door: Ralph
Leestijd: 00:05

Je hebt na drie jaar besloten om een nieuwe website te (laten) maken. Je oude website is goed vindbaar in Google. Deze rankings wil je natuurlijk wel behouden. Goed om aan de slag te gaan met een SEO migratie plan. Met dit plan voorkom je dat jouw posities gaan dalen binnen Google na livegang van de website (mits deze google vriendelijk is). Een daling in posities zorgt natuurlijk voor een daling in het verkeer en het aantal conversies op jouw website. Hoe je dit aanpakt en waar je op moet letten leggen we je hier stap voor stap uit.SEO migratie 1

Breng je huidige URL-structuur in kaart.

De eerste stap in de SEO migratie is het in kaart brengen van je huidige URL-structuur. Dit kun je handmatig doen door alle URL’s te bezoeken en deze op te slaan in een excel-bestand, of door het uitlezen van je sitemap. Werk je met wordpress, dan kun je eventueel gebruik maken van de yoast-plugin welke een fijne sitemap functionaliteit bevat.

SEO migratie 2

Breng je URL’s van je nieuwe website in kaart

Als je van Content Management Systeem (CMS) gaat veranderen, dan is de kans groot dat ook je URL structuur anders is. Belangrijk is om te kijken wat er na de / komt. Dus bijvoorbeeld www.webzies.nl/services/google-ads/.  In dit geval staat er tussen de daadwerkelijke dienst en de hoofd URL een gedeelte met /service/.

Ook kan er .html toegevoegd worden (iets wat Magento doet) aan de URL. Bijvoorbeeld www.coolgods.nl/ergonomie.html.

Maken van een redirect plan

De volgende stap is het maken van een redirect plan. Dit klinkt heel spannend, maar dat valt in de praktijk wel mee. Een redirect is namelijk een doorverwijzing van een pagina op jouw website naar een andere pagina. Hiermee zorg je dat de gebruiker op de juiste pagina uitkomt en misschien nog wel belangrijker: je geeft Google informatie over de verhuizing.

Als voorbeeld pak ik even onze Google Ads service pagina. De huidige url is www.webzies.nl/services/google-ads/. Bij een nieuwe website zou deze veranderen naar www.webzies.nl/google-ads/.

SEO migratie 3

In de laatste kolom hebben we aangegeven wat voor redirect het is. Met een 301 redirect geef je bij Google aan dat de bestaande URL definitief gaat verhuizen naar de nieuwe URL. Wil je aangeven dat de URL tijdelijk verplaatst zal worden, dan kun je ook kiezen voor een 302 redirect waarmee je aangeeft bij Google dat dit slechts tijdelijk is.

Implementeren van de redirects

De makkelijkste manier voor jou als niet webbouwer is om deze lijst met redirects door te sturen naar degene die de website maakt. Hij of zij kan dan gelijk zorgen dat deze op de ontwikkelomgeving geïmplementeerd worden. Hierdoor weet je zeker dat bij livegang alles direct goed staat.

Ben je zelf wat technischer en wil je de redirects zelf toevoegen. Dan kun je dit via de ftp-server doen in het htaccess bestand. Inloggen op de ftp-server kan via de omgeving van de hosting, maar ook via handige tools zoals filezilla. Je logt in op de web-omgeving en zoekt vervolgens naar het htaccess-bestand.

SEO migratie 4

Deze open je en kun je vervolgens zelf eenvoudig via de kladblok functie van je computer bewerken. Eerst geef je aan welke redirect je wilt toevoegen (301 of 302), vervolgens geef je de oude URL. Hierbij verwerk je alleen maar het gedeelte achter de /. Vervolgens type je een spatie en plak je daar de volledige nieuwe url (inclusief https etc). Per redirect gebruik je een nieuwe regel.

SEO migratie 5

Mocht dit niet lukken, of vind je het spannend en gebruik je WordPress? Dan kun je ook gebruiken maken van plugins zoals redirection.

Check of je SEO migratie is gelukt

Het belangrijkste werk is gedaan. Je hebt alles klaargezet en de website gaat live. Dat wil niet zeggen dat je rustig achterover kunt leunen. Houdt na livegang van je nieuwe website de posities in Google en het verkeer in Google Analytics goed in de gaten. Zo weet je tenslotte zeker dat jouw posities niet wegzakken in de zoekresultaten!

Succes met het behouden van je posities en mochten er nog vragen zijn, laat het ons dan gerust weten!